Samsung SyncMaster 226BW korjaus

Minulla on vieläkin käytössä 13.3.2007 hankittu Samsung SyncMaster 226BW, 22″ littunäyttö(alkuperäinen hinta ~400€). Siinä on ollut jo vuoden päivät tai pitempäänkin sellainen kiva vika. Kun näytön pistää päälle, ruutu on pimeä minuutin tai pari ja vähän ajan päästä alkaa hyvin himmeä kuva näkymään. Pian kuva jo vilkkuu kokonaan valaistuna ja muutamien minuuttien päästä kuva tulee näkyviin aivan yhtä hyvänä kuin suoraan kaupasta ostetulla uudella näytöllä. Eli toisin sanoen näyttö on hyvä pistää ”lämpiämään” ja mennä vaikka tekeen ruokaa, jos haluaa katsoa näytöltä jotain myöhemmin.

Aluksi näyttö vain hieman vilkutti muutaman kymmenen sekuntia ja vähitellen aika vain piteni ja piteni. Lopulta näytti siltä, että se tosiaan pimahti aivan kokonaan, kun näyttö oli aivan pimeä pitkään. Taskulampun kanssa kuitenkin pystyi toteamaan, että näytöllä todellakin on kuva, taustavalo vain ei käynnistynyt heti.

Pikaisen Googlauksen jälkeen tuli selväksi, että tämä on tyyppivika näissä näytöissä. Virtalähteessä on käytetty liian halpoja kondensaattoreita, jotka kuivuvat parin vuoden aktiivisen käytön jälkeen. Sillain sopivasti takuuajan jälkeen…

Hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen.. ainakaan tämän näytön tapauksessa.

226bw01226bw02226bw03226bw04226bw05226bw06226bw07

Näytön purkaminen oli todella helppoa. Muutamia näyttöjä on tullut purettua/yritettyä purkaa ja se on aina ollut aikas ihmeellistä vääntöä. Tämän Samsungin tapauksessa tosin kaikki oli vain muutamilla ruuveilla kiinni ja loput osat vain napsahti irti todella helposti ruuvien irroittamisen jälkeen. Ja kyllä… kokousvaiheessa ne myös napsahti takaisin kiinni yhtä helposti ja pysyvästi 🙂

Pienen purkamisen jälkeen löytyi tämän >400€ näytön heikoin kohta.

226bw08

Kolme kondensaattoria oli selvästi pullistunut. Surullista, että näin kalliissa näytössä käytetään konkkia jotka eivät kestä kuin hyvä, jos takuuajan.

226bw09 226bw10

Korvaavat osat(2x 820uF 25V ja 1x 330uF 25V) maksoivat 2€ lähimmässä Bebekin liikkeessä. Ja tietenkin ammattilaisella on ammattilaisen vehkeet ja varastosta löytyi jo Bilteman juotin ja vähän tinaa.

226bw11

Uudet kondensaattorit aiheuttivat pientä ongelmaa näytön kasauksessa, koska Bebekistä ostamani konkat olivat hieman korkeampia kuin näytön alkuperäiset konkat. Ajattelin, ettei se mitään haittaa vaikkei näytön piirilevyä voinut enää ruuvata aivan tappiin asti. Näytön ulkokuoressa oli kuitenkin eristettä joka piti konkkien päät irti maadoitetusta ulkokuoresta.

Enää oli jäljellä näytön uudelleenkasaus ja testiajo. Onneksi dokumentoin tätä purkuprojektia, koska näytössä oli neljä samanlaista liitintä taustavalolle, jotka olisi voinut laittaa väärinpäin kasauksessa. Kuvista pystyi tarkastamaan johtojen värikoodit oikeisiin liittimiin. Kummalista, että johdoissa oli värikoodit, mutta niitä vastaavissa liittimissä ei.

Korjauksen jälkeen.

 

Testiajo sujui hyvin kuten näkyy. Näyttö on ollut korjauksen jälkeen käytössä nyt parisen viikkoa eikä mitään ongelmia ole ollut.

Näin tuli korjattua >400€ näyttö, parin euron varaosilla ja 30-60min työllä. Surullisinta tässä on, että todennäköisesti tämän tyypin näyttöjä on heitetty roskiin ties kuinka monta kappaletta vaikka kaikki näytön osat ovat vielä käyttökelpoisia. Suunniteltu hajoamaan?

Kategoria(t): Hardware, Tietokone. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *